Smrtka

★★★★★
Autor: Neal Shusterman
Nakladatelství: Yoli

Ve světě budoucnosti lidstvo zvítězilo nad nemoci, stárnutím a nakonec i nad smrtí. Nikdo neumírá a Zemi hrozí přelidnění. Jedinými, kdo může ukončit život, jsou tak „smrtky“. Dva mladí lidé, Citra a Rowan, jsou vybráni, aby se stali učedníky tohoto řemesla – což je role, po níž ani jeden z nich netouží. Musí si osvojit „umění“ brát život, a přitom mít na paměti, že když se jim to nepodaří, mohou vlastní život ztratit. Okolnosti je postaví proti sobě a brzy je jasné, že pokud jeden z nich vyhraje, druhý musí zemřít… Za dokonalý svět je třeba zaplatit vysokou cenu.

Celé páteční dopoledne jsem váhala, jestli se mám do Smrtky pouštět. Měla jsem náladu na nějakou milou letní oddychovku, tak akorát na víkend. Čtivo tohoto druhu jsem ale bohužel neměla k dispozici a do rereadingu nějaké jiné knihy se mi pouštět nechtělo, takže jsem se přeci jen přinutila a začala se čtením prvního dílu dystopické trilogie. A popravdě? Na víkend jsem si nemohla vybrat nic lepšího. Velmi příjemný způsob psaní si mě získal a já jsem otáčela stránky raketovou rychlostí.

,,Naděje ve stínu strachu je tou nejsilnější motivací na světě." 

Dystopie jsem si zamilovala už díky Divergenci a tato na lásce k nim ještě přidala. Myšlenka zvráceného světa, kde život smějí brát pouze smrtky mě doslova uhranula a přinutila přemýšlet nad vším, co by se v budoucnu opravdu mohlo stát. Zajímavou atmosféru knize dodávaly i úryvky z deníků kosení, které mé bloumání nad světem ještě zmnohonásobily.

,,Svět má talent pro odměňování špatného chování hvězdnou popularitou."

Knihy tohoto typu bývají naplněny zvraty a napětím a ani tato nebyla výjimkou. Díky velmi sympatickým postavám jsem navíc chvílemi opravdu trnula nad tím, jak se jejich dějová linka bude vyvíjet. Vrcholem samé knihy bylo asi posledních sto stran, kdy se toho dělo nejvíce. Konec byl velmi nečekaný a jsem díky němu rozhodnutá, co nejdříve přečíst i Nimbus. Nevím, jak autor na nápad na tuhle sérii přišel, ale je to boží!

,,Asi vždycky chceme to, co nemůžeme mít."

Abych pravdu řekla, nemůžu se dočkat překladu třetího dílu a to jsem ještě nepřečetla ten druhý. Jak jsem zachytila na internetu, Slovensko je na tom popředu a Posol u nich bude čtenářům dostupný koncem tohoto měsíce. No, možná neodolám a do knihy se v tomto jazyce pustím, uvidíme.

Myslíte si, že byste byli dobrou smrtkou? Napište mi do komentářů. Za jakékoliv odezvy budu vděčná. ♡

Komentáře