Křiváci

★★★★☆
Autor: Maureen Johnson
Nakladatelství: CooBoo 

Ellinghamova akademie je slavná soukromá škola ve Vermontu, ne kterou chodí ty nejbystřejší hlavy, vynálezci a umělci. Založil ji Albert Ellingham, magnát z počátku 20. století, který toužil vytvořit báječné místo plné hádanek, spletitých stezek a zahrad. „Místo, kde je škola hrou,“ jak říkával. Krátce po jejím otevření mu ale unesli ženu a dceru. A jediné skutečné vodítko je posměšná hádanka, seznam všech možných způsobů vražd, která je podepsaná trochu děsivým pseudonymem. Stal se z toho jeden z největších nevyřešených zločinů americké historie.
Stevie Bellová je nadšená fanynka skutečných zločinů, právě začíná studovat prvním rokem na Ellinghamově akademii a má vskutku ambiciózní plán. Chce tenhle případ vyřešit. Tedy až se vyrovná s náročnými požadavky na nové škole a se svými svéráznými spolužáky. Ale stane se něco velmi podivného. Zločinec se vrátí na místo činu.

Od malička miluju detektivní a kriminální příběhy, ale Young Adult detektivky jsou pro mě zatím novým a neprozkoumaným žánrem. Proto jsem se rozhodla pro tuto knihu. 

První co mě zaujalo, bylo věnování a výhružná báseň Křiváků, popisující nejrůznější způsoby smrti (obojí najdete na mém Instagramu evie.books společně s dalšími fotkami). V knihách mám ráda motiv dopisů, nebo novinových článků. Dělá to děj víc reálným, a tak jsem byla nadšená, když se objevovaly i v této. 

Moc se mi líbilo, že kapitoly byly rozděleny na dvě části. První se odehrávala v současnosti s hlavní hrdinkou Stevie a v druhé části se děj v podobě vyprávění nebo výslechů vracel do roku 1936 a více přibližoval případ.

Zápletka knihy byla opravdu povedená a konec velmi nečekaný. Po dočtení jsem litovala, že se člověk nemůže do knihy přenést a žít v ní. Ellinghamova akademie byla školou snů, kde bych mohla skloubit své zájmy a studovat opravdu to, co mě baví. 

Dlouho jsem uvažovala, jestli knihu ohodnotit pěti, nebo čtyřmi hvězdičkami, ale nakonec jsem se musela přiklonit k přísnějšímu hodnocení. První polovina knihy se hodně vlekla. Děj v ní vyplňovalo hlavně líčení prostor školy, které bylo na můj vkus až příliš detailní a zdlouhavé. 

Ačkoliv jsem si slíbila, že se budu v průběhu čtení snažit vydedukovat vraha a znažit se případ sama rozuzlit, nakonec jsem se poddala čtení a jen jsem si užívala život na Ellinghamově akademii společně se Stevie. 

Přáli jste si být někdy v dětství detektivem? A z jakého důvodu? Napište mi do komentářů. Za jakékoliv odezvy budu vděčná. ♡

Komentáře