Přátelé

★★★★☆
Autor: Kelsey Miller
Nakladatelství: Kontrast

Šest přátel, kteří se stali rodinou.
Televizní show, která se stala fenoménem.
Dnes jsou Přátelé braní jako ikony 90. let ale když v roce 1994 začínali, nikoho nenapadlo, že by se tohle mohlo stát. Od první vlny nadšení, která vypukla, přes její návrat až po dnešek. Seriál s diváky udržuje nevšední spojení, každý v něm může najít svůj vlastní život a brát to jako útěk z reality. V následujících letech se Přátelé vyvinuli z nového megahitu, přes nostalgický příběh až k uznávané klasice. Ross, Rachel, Monica, Chandler, Joey a Phoebe stanuli na televizním panthenonu.
Tato kniha je hloubková studie historie a tradic Přátel, zkoumá všechny aspekty seriálu, od nejistých začátků až ke společenským podmínkám, které jejich úspěch jen zesílili. Novinářka a pop culture expertka Kelsey Miller probírá nejsilnější momenty Přátel, osvětluje problematické prvky a zkoumá celosvětové prvky, které se díky Přátelům rozšířily - od současné fascinace kávou až po Rachelin účes během 90. let. Kelsey bere čtenáře do zákulisí a ukazuje vztahy mezi herci i postavami. Zkoumá média, svět měnící události i digitální věk. To všechno seriál i diváky ovlivnilo.
Tato kniha je naprostou retrospektivou Přátel, skvělá nejen pro fanoušky ale pro každého, kdo někdy uvažoval nad úspěchem tohoto příběhu.

V poslední době na sobě testuju knižní žánry, se kterými jsem prozatím neměla žádné zkušenosti. Nedávno tu byla recenze na mou první přečtenou Young Adult detektivku a teď přichází recenze na mou první přečtenou biografii. Přátelé si získali postupem času hned několik generací. Před lety mé rodiče a v mých dvanácti letech i mě. Doma zkrátka Přátele milujeme a proto jsme neváhali, když jsme v knihkupectví knihu objevili. Očekávání bylo z mé strany velké a z většiny se naplnilo.

Díky knížce jsem se měla možnost dozvědět spoustu nových informací o pracovních i osobních životech herců, tvůrců, o postavách seriálu i o seriálu samotném. Spisovatelka v knize rozebrala sitcom ze všech možných úhlů. Probrala emoce, dopad seriálu na diváky, jeho výhody i nedostatky, ekonomiku i atmosféru při natáčení. Přidala navíc i své názory, což text oživilo.

I přes to všechno ale musím knihu hodnotit čtyřmi hvězdičkami. Celkem bych ocenila více rozhovorů s představiteli hlavních hrdinů. Autorka v textu navíc zapomněla na některé neméně důležité vedlejší postavy. V biografii jsem postrádala uspořádání. Byla sice členěna do částí a kapitol (které byly na můj vkus až příliš dlouhé), nicméně v případě, že by si chtěl čtenář některé informace dohledat, strávil by hledáním spoustu času (což mě přivedlo k myšlence, že si knihu později vylepítkuju). 

I přes pár nedostatků jsem si jako milovnice Přátel knihu neuvěřitelně užila a Vám ji vřele doporučuji.


Patříte mezi fanoušky kultovního seriálu? Co se vám na něm nejvíce líbí? Napište mi do komentářů. Za jakékoliv odezvy budu vděčná. ♡

Komentáře

  1. Jé, to vypadá dobře. Přátelé zbožňuji, takže když na knížku někde narazím, tak po ní určitě sáhnu :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat