Sněží, sněží...

★★★★★
Autor: John Green, Maureen Johnson, Lauren Myracle
Nakladatelství: Yoli

Sníh o Vánocích je hezká věc, ale čeho je moc, toho je příliš. Taková sněhová bouře umí zamíchat i těmi nejlepšími plány – a když k tomu ještě připočtete čtrnáct roztleskávaček, jedno miniprase a keramickou vesničku pro elfy, bylo by na rozpletení všech těch zmatků v městečku Gracetown skoro zapotřebí nějakého anděla! Tři vánoční příběhy o tom, že ne vždycky je to, oč stojíte, taky to pravé...

Vesnice, ve které žiji je letos, co se sněhu týče, pravým opakem Gracetownu. Sněhové vločky u nás sice párkrát padaly, ale nedokázaly vytvořit víc, než jen tenký poprašek. To je vlastně hlavní důvod, proč jsem se rozhodla pro rereading této knihy. Sněhu si v ní, jak už název napovídá, člověk užije víc než dost.


Ačkoliv mám ráda všechny tři romance, ta od Maureen Johnson mi připadala nejpropracovanější. Vypráví o Jubilee, jejíž rodiče se na Štědrý den dostanou do vězení kvůli zmatku okolo elfí vesničky. Jubilee proto musí jet vlakem na Floridu k babičce a dědovi. Vlak bohužel zapadne do obrovské sněhové závěje právě v městečku Gracetown. Oblíbila jsem si hlavní postavy, zápletku i prostředí, ve kterém se děj odehrával. Pro mě je tato povídka v podstatě dokonalá.

Druhá romance je taková velká vánoční jízda, a to doslova. Tobin, JP a Vévoda se totiž vydávají ve sněhové vánici autem do Waffle house vstříc čtrnácti roztleskávačkám a velké porci bramboráčků. Děj nebyl tak dokonalý, jako u prvního příběhu, ale i tak se mi moc líbil. Celá povídka je vlastně taková šílenost, ale to je zkrátka John Green.

Autorkou poslední romance je Lauren Myracle. Vypráví o Addie, která podvedla svého kluka Jeba. Je odhodlaná získat ho zpátky, je si vědoma chyby, kterou udělala, a chce se odčinit. Jenže není jisté, jestli takto hodlá postupovat i Jeb. V této povídce mě chvílemi štvala hlavní hrdinka. Její chování bylo otravné, ale o to větší byla změna k lepšímu, která nastala na samém konci knihy.

Na knize mě fascinuje, jak autoři dokázali všechny tři povídky propojit. Ze začátku si čtenář všímá maličkostí které spolu souvisejí, a kterých přibývá, dokud se příběhy v poslední povídce úplně nespojí. Vznikne tak jeden velký vánoční příběh plný sněhu a vánočních zázraků.

Děláte u knih po čase rereading nebo čtete každou knihu pouze jednou? Napište mi do komentářů. Za jakékoliv odezvy budu vděčná. ♡

Komentáře