Divergence

★★★★★
Autor: Veronica Roth
Nakladatelství: CooBoo 

Hlavní hrdinka Beatrice žije v Chicagu budoucnosti, kde je společnost rozdělena do 5 frakcí a každá z nich se věnuje pěstování určité ctnosti – Odevzdanost, Neohroženost, Sečtělost, Mírumilovnost a Upřímnost. Každý rok ve stanovený den si musí všichni šestnáctiletí vybrat jednu z frakcí, do níž budou patřit po celý svůj život. Beatrice se rozhoduje mezi tím, jestli zůstane s rodinou, nebo bude sama sebou – obojí mít nemůže.

Jelikož se řadím mezi studentskou část obyvatel ČR, postihly mě, stejně jako mnoho dalších, „koronavirové prázdniny“. Spousta volného času téměř volá po čtení knih a já jsem se rozhodla volání vyslyšet. Zavřená doma se čtečkou v ruce mi trvalo tři dny přečíst Divergenci a upřímně by mě nikdy nenapadlo, že z ní budu tak nadšená.

„Někdy stačí, když jenom s někým jsme, a tím mu pomůžeme úplně nejvíc.“

Dystopie jsem nikdy neměla moc v lásce, nebo jsem si to alespoň myslela. Divergence mě přesvědčila o tom, že jsem možná v tomto stylu jen četla nesprávné tituly. Napětí v knize jenom podporovalo touhu číst další a další stránky a na drsné pasáže jsem si postupně zvykla. Pozdě večer jsem si prakticky zakazovala číst, jelikož bych se od knihy neodtrhla po zbytek noci. Knížka mě zkrátka naprosto pohltila a fascinuje mě. Svět je v ní sice nemilosrdný, ale o to víc naděje a přátelství se v něm ukrývá. 

,,Věříme v obyčejné statečné činy, v odvahu, jež člověka přiměje postavit se za druhého."

V knize se neustále objevují nová zjištění nebo zvraty, dokonce, i když jde třeba jen o scénu u stolu v jídelně.
Co se postav týče, obdivovala jsem je všechny do jednoho. Nedokážu si představit, že bych měla v šestnácti letech rozhodnout o zbytku svého života při obřadu volby a už vůbec ne bojovot o vlastní život a začlenění do frakce. Tris jsem si oblíbila na samém začátku, s
e Čtyřkou jsem nějakou dobu zápolila, ale nakonec si mé srdce získal i on. 

,,Někdy není statečnost jenom o boji; je to umění čekat na blížící se smrt s klidem."

Přiznám se, že jsem neodolala a udělala jsem si několik testů z internetu, abych zjistila, do které frakce bych patřila. V prvním testu mi vyšla sečtělost, v druhém mírumilovnost, další mi tyto dva výsledky potvrdily, takže dohromady bych nejspíš byla divergentní. Nevím, jestli z toho mít radost, nebo ne, ale je zajímavé si představit život v tomto knižním světě s jakýmikoliv předpoklady. 

Chtěli byste okusit život v jedné z pěti frakcí? Jaká by to byla? Napište mi do komentářů. Za jakékoliv odezvy budu vděčná. ♡

Komentáře

  1. Bohužel patřím mezi ty, které Divergence vůbec neoslovila �� Asi jsem ji četla pozdě, nebo nevím. Tris mě teda strašně štvala, ve dvojce ještě víc (tu jsem ani nedočetla). Čtyřka byl nejspíš ta jediná snesitelná postava :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je pravda, že na Trisinu povahu jsem si musela chvilku zvykat, ale zároveň jsem ji chápala

      Vymazat
  2. Moc pěkná recenze :) Divergenci jsem četla a líbila se mi, druhý díl celkem taky, ale třetí byl už zklamání, škoda :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji ♡ na třetí díl se teprve chystám, tak uvidím, jestli se bude líbit

      Vymazat

Okomentovat