Čtyřka: Divergentní povídky

★★★★★
Autor: Veronica Roth 
Nakladatelství: CooBoo 

Dva roky předtím, než Beatrice Priorová podstoupila Obřad volby, to samé učinil i Tobias. Po svém překvapivém rozhodnutí se ocitá mezi Neohroženými – zde konečně může zapomenout na svého tyranského otce, přestat být tím ustrašeným klukem schovávajícím se v koutě a žít šťastný život, nebo si to alespoň myslí. Už jako Čtyřka přichází na to, že ani nová frakce není bez problémů – nejen že pro získání postavení jsou Neohrožení ochotni jít přes mrtvoly, ale zároveň skrývají tajemství, které by mohlo rozvrátit celý systém frakcí. O dva roky později Čtyřka cítí, že by měl něco udělat, ale stále netuší co. Teprve dívka, která jako první nováček skáče ze střechy do záchranné sítě, může vše změnit. S ní dokáže napravit celý svět. S ní by Čtyřka opět mohl být Tobiasem.

Dalo se předpokládat, že se po přečtení Povstalecké trilogie neubráním ani povídkové knížce, která je dodatkem k sérii samotné. S Tris, Tobiasem a Chicagem budoucnosti jsem jako čtenář strávila spoustu času a proto jsem se tuto knížku rozhodla brát jako rozloučení s celým tímto světem, který (alespoň na nějakou dobu) opustím. 

Už v Alianci se mi líbilo sledovat děj i ze strany Tobiase a zde mu bylo věnovaných všech 192 stran. Měla jsem jej tak možnost poznat nejen jako Čtyřku, přísného a odtažitého instruktora, ale i jako obyčejného kluka, který má strach ze svého otce a života, který ho s ním čeká. Většina děje se totiž odehrává o dva roky dřív, než se potkal s Tris. Čtenář se dozvídá i některé okolnosti, které vedly k tomu, že se z Neohroženosti stal svět plný brutálních a necitlivých lidí, slepě se ženoucích za adrenalinem. 

Spoustu lidí o knize psalo, že je nebavilo číst ty samé scény a repliky, jako v Divergenci, akorát z jiného úhlu pohledu. Mě se to ale naopak líbilo. Bavilo mě připomenout si některé své oblíbené pasáže obohacené o Tobiasovy pocity a myšlenky. 

Čtete povídkové knihy? Máte nějakou oblíbenou? Napište mi do komentářů. Za jakékoliv odezvy budu vděčná. ♡

Komentáře