Hvězdy nám nepřály

★★★★★
Autor: John Green 
Nakladatelství: Yoli

Zajímavá a citlivá knížka o šestnáctileté Hazel, která trpí rakovinou a sblíží se s Augustem, jemuž se podařilo tuto nemoc překonat. Ti dva mladí lidé se výborně doplňují, a navíc je spojuje originální pohled na život i na chorobu, která je postihla. „Nejvtipnější smutný příběh“ je napsán s mimořádným smyslem pro humor i sarkasmus a díky autorovu vyprávěčskému talentu vyznívá velmi působivě.

„A já se zamilovala, jako když člověk usíná: pomalu a pak najednou docela.“ 
Tuto větu pronesla Hazel o své lásce a já si ji s dovolením vypůjčím, abych ji použila k vyjádření mých pocitů z tohoto příběhu. Zamilovala jsem se do něj, a to už podruhé. Jako snad do všech příběhů, které John Green napsal, jak už nejspíš víte. Ale ke každému z nich to prostě mám potřebu více či méně kreativním způsobem napsat zvlášť, takže tady nehodlám dělat výjimku. 😄❤️

„Některá nekonečna jsou větší než jiná nekonečna.“

A proč jej miluju? Jak už to tak u Greenovek bývá, pro humor, který se objevuje i v momentech, kde by jej člověk vůbec nečekal, pro upřímnost, díky níž je zde rakovina, alespoň myslím, vykreslena bez příkras, a pro neskutečnou spoustu krásných citátů, metafor a filosofických myšlenek, kvůli kterým kniha rozhodně není oddechová, minimálně ne pro mě a můj mozek, který musí donekonečna rozebírat každou hloupost (a tohle není hloupost). 

„Moje myšlenky jsou hvězdy a já v nich nedokážu rozpoznat souhvězdí.“

Tenhle román zbožňuju i díky postavám a romantické lince a taky díky jeho konci. Jo, čtete dobře, ten konec zbožňuju. Když jsem jej poprvé četla, brečela jsem a cítila jsem se zničená, ale zároveň plná lásky a naděje. Dal mi tolik pocitů! Není šťastný, ale ani ne tragický. Je reálný, řekla bych. A to se mi na něm líbí. 

„Svět není továrna na splněná přání.“

Nevím, co víc dodat, snad jen, že se už teď těším, až se opět jednou do knihy pustím a zamiluju se potřetí. ❤️

Jakou knihu jste si posledně koupili naprosto spontánně? Napište mi do komentářů. Za jakékoliv odezvy budu vděčná. ♡

Komentáře