The Little Prince (Malý princ)

★★★★★
Autor: Antoine de Saint-Exupéry

Havárie letadla donutí vypravěče příběhu, který je zároveň autorovým alter egem, k přistání uprostřed pouště. Má zásobu pitné vody sotva na týden, a proto musí opravit motor pokud možno co nejrychleji. Prvního dne ulehne unaven po celodenní práci a za úsvitu, stále tisíc kilometrů od nejbližšího lidského obydlí, ho probudí zvláštní hlásek, který ho žádá, aby nakreslil beránka... Alegorická pohádka pro děti i pro dospělé, kteří přemýšlí o ztraceném mládí a hledají životní moudrost, patří mezi nejvýznamnější díla svého druhu. 

S Malým princem jsem se setkala několikrát za život v různých formách, od animáků až po audioknihu. Nikdy jsem si ale tuhle klasiku neužila tolik, jako když jsem se k ní teď po dlouhé době vrátila. 😌 Poprvé jsem si z tohoto dílá neodnesla jen potěšení z hezké pohádky, ale i hromadu hlubších myšlenek a životní filozofie. 

It is only with the heart that one can see rightly; what is essential is invisible to the eye.

Bavily mě postavy a jejich odlišné charaktery i příběh, do kterého byly zasazeny. Moc se mi líbil jeho konec, který jsem dočetla plná emocí, což je pro mě jednou ze známek kvality. 😊
Třešnička na dortu v podobě ilustrací samotného autora vše ještě pozvedla. 🖌️

Grown-ups never understand anything by themselves, and it is tiresome for children to be always and forever explaining things to them. 

Knížku jsem četla v Angličtině a ačkoliv pro mě byla v textu spousta neznámých slov, jejichž význam jsem si dohledávala, četlo se mi příjemně. 
Líbily se mi umělecké prostředky, kterými autor nešetřil, a díky nimž je knížka krásná už jen tím, jak je napsaná. ☺️

That is the most difficult thing of all. It is far more difficult to judge oneself than to judge others. If you succeed in judging yourself correctly, then you are truly a man of wisdom.

Malého prince rozhodně doporučuju přečíst všem dětem i dospělým. Každý si z knihy něco odnese bez rozdílů na věku. ❤️

Co Vy a Antoine de Saint-Exupéry? Četli jste Malého prince nebo nějakou jeho další knihu? Jak se Vám to líbilo? Napište mi do komentářů. ♡

Komentáře