TOP 5 Knih roku 2019

365 dní uteklo jako voda. Lidé na stěny věší nové kalendáře, děti ve školních sešitech přepisují špatně napsané datum a všichni jsou plní očekávání, co jim rok 2020 přinese. Já sama doufám alespoň ve stejně dobrou literaturu, jakou jsem měla možnost číst v minulém roce. Právě díky ní jsem na stránkách třiceti sedmi knih prožila třiadvacet příběhů, nepočítaje povídky a časopisy.
Pro Vás jsem z této fůry knih vybrala TOP 5, které rozhodně stojí za přečtení.

1. Pasažérka - Alexandra Bracken 
Etta ztratila vše, co znala a milovala. Vydává se proto do neznámé země, kde se seznámí s Nicholasem, který uniká z dosahu mocného rodu v Koloniích. Navíc jí začnou pronásledovat agenti usilující o její život. Etta tak zjistí, že zdědila zvláštní schopnosti, o kterých nikdy neslyšela. Aby ochránila své tajemství i svůj život, bude muset cestovat nejen mnoho mil od domova, ale i do minulosti. 

V jednom z předchozích příspěvků jste mohli číst o druhém dílu této duologie pod názvem Cestovatelka, který jsem si nemohla vynachválit a to samé platí i pro první díl. 
Myslím, že jí nechybělo nic, co by správný fantasy román měl mít. 

2. Mapa dní - Ransom Riggs
Poté co odvrátil obrovskou hrozbu, která téměř zničila svět podivných, se Jacob Portman vrací tam, kde jeho příběh začal – na Floridu. Avšak s tím rozdílem, že teď jsou slečna Peregrinová, Emma a jejich podivní přátelé s ním a snaží se co nejlépe splynout se světem normálních. Ovšem bezstarostné dny na pláži a poznávání reálií 21. století brzy přeruší objev – podzemní bunkr, který patřil Abeovi, Jacobovu dědečkovi.

Mapa dní se na český trh dostala v dubnu a já jsem jakožto fanynka série musela knihu okamžitě mít. Spisovatel opět uchvátil čtenáře svým osobitým způsobem psaní a neuvěřitelnými nápady, jak obohatit čtvrtý díl série, aby se odlišil od předchozích. 

3. Hvězdy nad Berlínem - Sarah Matthias
Max je čtrnáctiletý školák, když potká Lili, artistku na visuté hrazdě, která s cirkusem rok co rok vystupuje v Berlíně. Lili je cikánka a žije úplně jinak než Max a jeho rodina. Pak je od sebe roztrhne válka a znovu se potkají o tři roky později. To už jejich přátelství přeroste v lásku – ale je to láska mezi členem Hitlerjugend a cikánkou, a to je nepřípustné. Jejich cesty se znovu rozdělí. Sejdou se ještě někdy?

Příběh plný nových poznání, nástrah, důvěry a následných zklamání, lásky i naděje.
Co více si v knížce přát? 

4. Všem klukům, které jsem milovala - Jenny Han
Lara žádnému klukovi nedala najevo, že se do něj zamilovala. Místo toho mu napsala dopis o tom, jak se cítí, pečlivě ho zapečetila a schovala do krabice pod svou postelí. Ale jednoho dne dopisy z krabice zmizí a Lara zjistí, že je někdo rozeslal. A najednou musí čelit všem svým pocitům, které před světem – a hlavně přímo před adresáty – pečlivě ukrývala! A jak se postupně vyrovnává s minulostí, zjišťuje, že něco dobrého to rozeslání dopisů přece jen přineslo.

Kniha byla jako stejnojmený film úžasná. Když se jednou začtete, už Vás jen tak nepustí. Knížka je velmi oddechová a příjemně napsaná. Hlavní postavy si prakticky nelze nezamilovat a nesledovat jejich příběh s úsměvem na tváři a očekáváním. 

5. Papírová města - John Green
Margo už se dávno s Quentinem nebaví a na škole je považována za legendu. Může za to zejména její nespoutanost a časté dobrodružné několikadenní výpravy, kdy její rodiče šílí strachy i vzteky. Jednoho dne však Margo nečekaně zaklepe na Quentinovo okno a uprostřed noci ho vtáhne do jednoho z margovského dobrodružství. Druhý den se Margo neukáže ve škole, pak ani další. A Quentin zjistí, že pro něj zanechala vodítko, jak ji najít. Začne pátrat a čím víc se noří do záhadného zmizení, tím méně si je jistý, kým vlastně Margo byla a jestli ji vůbec znal.

Tato kniha byla z knih Johna Greena asi nejbláznivější. Příběh byl napínavý s velmi nečekaným koncem, brán vážně a zároveň plný humoru. Zkrátka všechno smíchané v jedno, vytvářející podivuhodně nádherný celek.

Do nového roku bych Vám chtěla popřát, zdraví, štěstí, hodně splněných snů a chuti ke čtení, která už se u mnoha lidí vytratila a taky Vám poděkovat za podporu. Moc si toho vážím. 
Máte i vy své TOP knihy roku 2019? Shodují se některé vaše s mými? Napište mi do komentářů. Za jakékoliv odezvy budu vděčná. ♡

Komentáře