Rezistence

★★★★★
Autor: Veronica Roth 
Nakladatelství: CooBoo 

Měl to být pro Tris šťastný a slavnostní den, ale všechno dopadlo úplně jinak. Po krvavé tragédii mezi frakcemi vzrůstají konflikty a nad společností se vznáší válka. Tris se musela rozhodnout už jednou – a teď ji čeká další volba. Dřívější rozhodnutí, obavy, zármutek i provinilost, to vše ji teď dostihlo a Tris nezbývá než bez výhrad přijmout svou Divergentní identitu. Dokáže se ale vyrovnat se vším, co to znamená?

Jelikož jsem Divergenci dočetla v pátek odpoledne a zbytek série jsem si nestihla půjčit z knihovny, bylo mi jasné, že se o víkendu budu muset obejít bez pokračování. Ani ve snu by mě ale nenapadlo, jak moc mi po tu dobu budou Tris, Tobias a život mezi pěti frakcemi chybět. Naštěstí jsem si hned v pondělí obstarala druhý díl, který sice ten první nepřekonal, ale i tak splnil očekávání. 

„V mém srdci žhne a vře touha po životě.“

Rezistence se z většiny neodehrává v Neohroženosti, jako předchozí kniha, ale hlavně v Mírumilovnosti a Sečtělosti. Objevují se tak nové kladné i záporné postavy, prostředí, odhalení a zvraty, kterých je v knize spolu s akčními scénami požehnaně. Mezi takové patří i změny charakteru některých postav, které mě nepřestávaly překvapovat.

,,Myslím, že člověk pláče proto, aby ze sebe dostal to zvířecí, co v něm je, a neztratil přitom svou lidskost."

V prvním i druhém díle je spoustu lidí, kteří usilují o co nejhorší osud hlavní hrdinky, ne-li o její smrt. V Rezistenci je ale Trisiným největším nepřítelem především ona sama. Děj je zde z velké části stavěný na jejích pocitech, což mi přišlo zajímavé. 
Čtyřka se tentokrát stal mou nejoblíbenější postavou knihy. 

,,Krutý člověk nemusí být podvodník a statečný člověk se nemusí chovat přívětivě."

Z celé knížky jsem si nejvíc oblíbila závěr. Právě tam jsem měla pocit, že všechny lži a tajnosti mezi hlavními postavami byly smazány, a že je teď definitivně jasné, kdo je na čí straně. Zároveň jsem ale pochopila, že zdánlivý konec bude pro příští knihu začátkem, který možná změní smysl celého děje. 

Myslíte si, že jsou druhé díly většinou slabší, než ty první? Znáte série, kde je tomu naopak? Napište mi do komentářů. Za jakékoliv odezvy budu vděčná. ♡

Komentáře

  1. Páni, to už je let, co jsem tuhle knihu měla v ruce. Každopádně si pamatuju, že jak první, tak druhý díl se mi líbily, ale třetí mě zklamal, možná spíš naštval, protože spousta věcí tam pro mě trochu postrádala logiku.
    Pokud jde o ty druhé díly, určitě se mi víc než první líbily třeba druhý díl Hunger Games nebo Dvorů. Zároveň si ale nevzpomínám na žádný vyložený průšvih, kdy by mě druhý díl vyloženě otrávil. Nepochybuju o tom, že i takové knížky jsem četla, ale nějak si je nedokážu vybavit.

    OdpovědětVymazat
  2. Tuhle sérii jsem četla někdy v době, kdy byl natočený první díl, ale co si tak vzpomínám, tak jsem se nedostala k přečtení posledního dílu, možná tomu zkusím dát ještě šanci :).

    OdpovědětVymazat

Okomentovat