Povídky podivných

★★★★★
Autor: Ransom Riggs
Nakladatelství: Jota

Ještě dříve, než slečna Peregrinová vytvořila smyčku – domov a útočiště – pro dnes již dobře známé podivné děti, existovaly příběhy o podivných dětech a zvířatech, které se nejprve tradovaly ústní cestou, dokud se jejich písemného zpracování neujal v roli editora jeden z nejpovolanějších, podivný Millard Nullings. Jedná se o příběhy z historie podivných, ve kterých se dozvíme, že děti nejprve bez problémů žily ve společnosti lidí běžných, obyčejných, ale jejich zvláštní schopnosti a nadání je postupně vytlačovaly na okraj, až je obyčejní lidé vyhnali ze svého středu úplně.
Některé z deseti povídek čtenáři zčásti znají ze zmínek v trilogii o podivných dětech ze sirotčince slečny Peregrinové – třeba tu o laskavém obru Cuthbertovi či o holubech z katedrály Svatého Pavla – jiné jsou zcela nové a uvádějí nové, neznámé hrdiny, a kromě jiného se dozvíte o první ymbryně i o tom, jak se postupně naučila vytvářet smyčky, v nichž bylo možno žít.

Když jsem před rokem dočetla první tři díly Sirotčince slečny Peregrinové, rozhodla jsem se pořídit si i Povídky podivných a trochu si zkrátit čas čekání na překlad čtvrté knihy. Letos jsem si v rámci čekání na knihu pátou dala rereading a bylo to snad ještě lepší, než napoprvé. Povídky ubíhaly jedna za druhou a ani jsem se nenadála a byla jsem na konci knížky. Čtivost je tedy první věc, kterou musím vyzdvihnout. 

Legendy, pověsti a pohádky z této knihy uvádí čtenáře do světa podivných, představují jim jejich historii a vývoj. Je tu například příběh o první ymbryně, který jsem si mimochodem opravdu oblíbila, nebo o podivných holubech Katedrály sv. Pavla, která zachránila podivným dětem slečny Peregrinové život. Každá z povídek samozřejmě obsahuje ponaučení a myšlenku, která jistě obohatí i ,,nepodivné" čtenáře. 

Design knihy a ilustrace jsou pastvou pro oči. Andrewu Davidsonovi se jeho dřevoryty opravdu povedly a krásně doplnily každý z deseti příběhů. Na konci knihy jsou navíc k nalezení bližší informace o tomto skvělém ilustrátorovi, ale i o autorovi, Ransomu Riggsovi a editoru této knihy, podivném Millardu Nullingsovi. Právě jeho poznámky doprovází čtenáře po celou dobu čtení a uvádějí příběhy do historického kontextu. 

Miluju to! Je to boží, je to dokonalé, je to propracované. A tím propracované, myslím vážně hodně propracované. V téhle knize vás totiž čeká překvapení i tam, kde byste ho absolutně nečekali. Třeba i v tiráži (myslím, že se tomu tak říká). Povídky se navíc opravdu hodí ke čtení nahlas s rodinou nebo podivnými přáteli, jelikož zaženou nudu a přinesou chvilku oddechu v dnešním uspěchaném světě.

Díky téhle knize jsem našla podivnost, která se ke mě podle mého hodí, a to příliš velké srdce. A cože to jako znamená? To se můžete dozvědět právě v jedné z podivných povídek a třeba objevit i tu svou zvláštnost. Tak šup šup kupovat nebo půjčovat a hlavně číst!

Jaká zvláštní schopnost, kterou měla nějaká z postav série, k Vám podle Vás nejvíce sedí? Napište mi do komentáře. Za jakékoliv odezvy budu vděčná. ♡

Komentáře

Okomentovat